Net Carbs – un (nou) element important in dieta Atkins

Cu o oarecare intarziere, introducem in discutie un nou termen: net carbs

Practic ar fi carbohidratii net. Cum e asta?

Pai hai sa vedem in primul rand cum se calculeaza: total carbohidrati – fibre - zaharuri= net carbs

Exemplu? Avem un baton de napolitana, de ex., care contine: 20 g carbohidrati. 2 g sunt fibra, 15 grame sunt zaharuri. Deci 17 2g, care se scad din cei 20. Asa avem 3 18 net carbs.

Cum in faza inductiei avem voie 20 g net carbs, inseamna ca am putea manca 1 baton.

Daca nu exista zaharuri in produs, putem sa-l mancam. Daca produsul are suficient zaharuri, nu ar trebui mancat sau sa numaram fiecare gram de zahar ca 0.3g de carbohidrati.

Problema e ca in Romania nu prea exista astfel de informatii, deci va fi foarte greu sa stii cate grame are o rosie de exemplu. Poti doar daca ai acest site in fata.

ATENTIE: daca nu ai informatii despre cantiatea de carbohidrati, fibre si zaharuri pentru un produs, nu-l manca doar presupunand ca e bun. Totul trebuie calculat!

O rosie de 100 g, de ex, are 3.9g si 1.2g fibre si 2.6g fibre. Deci Net carbs are fi 0.100 2.7g.
100 g morcovi are 9.6 g carbohidrati, 2.8 fibre si 4.7 zaharuri. Deci 2.1g 6.8g net carbs.

Asta schimba un pic datele problemei (sau nu, o sa revin cu niste calcule pentru alimentele permise pentru fiecare etapa – cele de mai sus, de ex., nu sunt permise)

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail

3 thoughts on “Net Carbs – un (nou) element important in dieta Atkins

  1. Felicitari pentru site!
    In sfarsit un locsor si pe siteurile romanesti in care sa gasesti amanunte despre Atkins. Nu ca m-ar fi deranjat sa citesc in engleza, chiar am citit cartea, insa eram contrariata de faptul ca nu se incumeta nimeni s-o faca!
    Si iata!
    Nu prea am inteles treaba privind calculul carbohidratilor. Am intrat pe siteul romedic si am vazut ca arediul gras verde are total carbo = 6g la 100g produs. Atat trebuie sa iau in calcul pentru a aduna pentru a face un total de 20g carbo/zi?
    E o dieta f buna si usor de tinut. Cred ca, de fapt, e singura in care nu mori de foame si nu pofesti la alte prostioare (eu nu prea sunt pofticioasa, ci doar ma lasa vointa in ultimul timp, insa ma voi controla, caci de luni, 28.01.2008) incep si eu dieta.
    Eu am mai tinut acum cativa ani dieta Catalin Crisan, care nu e altceva decat o dieta Atkins la inceput , dupa care se combina cu altele. Am sabit frumusel cu ea, insa Atkins e mai putin restrictiva decat aia si v-am spus, stau relativ prost la capitolul vointa. Insa trebuie sa slabesc pt ca am probleme de sanatate (ma omoara coloana!).
    Sper sa gasesc aici “tovarasi intru suferinta”

  2. Gabi, multumesc pentru aprecieri! Si ma bucur ca ai decis si tu sa te apuci de cura. Intr-adevar, faptul ca e mai putin restrictiva e si motivul pentru care m-am apucat de ea. Imi place sa mananc cand mi-e foame si cand vreau, dar si cat vreau. Nu cantitati limitate.

    Da, cu cabohidratii am facut eu o greseala la inceput. Apoi am cautat mai mult pe net si e asa: pentru a calcula net carbs, adica cei 20 carbs/zi de care ai nevoie, se ia valoarea de carbohidrati, din care se scade valoarea fibrelor. Si valoarea rezultata e valoarea de net carbs.

    De ex. ardeiul verde: 6g carbohidrati – 2g fibre=4g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>