Monthly Archives: February 2008

ce mai urmeaza?

Faptul ca noi am terminat dieta nu inseamna ca am terminat si cu blogul. NU. Categoric nu. Chiar pot zice ca abia acum incepe.

Stiu ca nu am scris in ultimul timp, am fost si “tras de urechi” pentru asta. Doar am fost un pic mai “prins”, o sa mai fiu, insa imi doresc sa scriu de acum mai des.

Hai sa va zic ce urmeaza de acum:

1. (minim) 2 posturi pe saptamana

2. la vreo 2 saptamani o sa mai dau un status despre cum am evoluat cu greutatea, dar si cu excesele pe care le-am facut sau ce am mai mancat.

3. retete multe. Stiu ca pana acum acestea au lipsit cel mai mult. Dar aici e primul loc in care vreau sa va implicati si voi. Trimiteti retete! Impartasiti si altora din experienta vostra. Dati-mi un mail sau mai multe, nu o sa ma supar deloc, chiar o sa ma bucur!

4. Voi infiinta o categorie noua, Testimonials sau Marturiile cititorilor. Aici iar am nevoie de ajutorul vostru. Voi imi trimiteti pe mail date despre cum voi (cand ati inceput dieta, de ce, cat vreti sa slabiti, cum ati evoluat, etc). Eu o sa postez povestea voastra si o voi actualiza cu datele trimise de voi. Daca vor fi mai multe marturii si va fi cazul, voi crea useri pentru voi sa scrieti.

Ce parere aveti? Scrieti-mi pe adresa de e-mail ealtfel[la]gmail[punct]com. Sau lasati comentarii pe blog. Intotdeauna veti primi raspuns.

Va bagati? Facem acest site cea mai mare resursa despre dieta Atkins din Romania? Ca sa-i ajutam pe toti cei care vor sa slabeasca la fel ca si noi?

 

un sfarsit, un inceput sau o continuare?

Oficial azi am terminat si faza 3. Momentul in care trebuia sa intram in ultima faza, cea de mentinere.

Neoficial nu stiu cat din faza de mentinere vom tine sau daca nu cumva vom trece intr-o faza noua, cea cu mancatul sanatos… Fructe, legume, fara paine si cu foarte putine paste, cu gratare mai putin grase si fara merdenele, cu mai putini cartofi… Si cu putina atentie.

De ce nu mai tinem pentru moment Atkins? De ce am terminat acum?

Pentru ca inca de la inceput amandoi ne-am pus un target. 10 kg. Acum o saptamana eu reusisem sa trec putin peste 9kg, iar I se apropia de 9, depasise 8. Insa am cedat amandoi destul de mult. Nu am depasit cantitatea de net carbs zilnica, dar am mers la capacitatea maxima. Si atunci nu am mai slabit.

Asa ca am decis sa ne oprim acum si poate mai apelam din cand in cand la aceasta dieta. Pentru ca in continuare consider ca e un lucru bun. Cel putin pentru noi este si a fost.

Ce vreau sa spun. Am tot zis ca barbatii pot slabi pana la 20 kg si fetele pana la 17. De ce noi doar 9 si 8?

Pentru ca:

- nu am vrut asa de mult, asa ca ne-am permis mici scapari

- din cand in cand am facut si greseli mai mari, depasind limitele.

- daca slabeam mult mai mult (dublu), am fi ajuns schelete ambulante ambii. :)

Insa pentru cei care au de unde sa dea acele kg si isi doresc, sa stiti ca se poate. Nu e chiar asa de greu. Trebuie doar sa va urmati scopul. Sa va vizualizati la final, fericiti ca ati slabit. Si daca va tineti strict de reguli, cu foarte mici scapari, atunci veti ajunge la greutatea dorita fara probleme!

Revenind la titlu, stiu ca e un sfarsit dar si o continuare pentru noi. Si un inceput pentru multi dintre voi (dar despre asta in alt post). Eu va urez succes si va asigur ca suntem dovada vie ca se poate :)

 

si alte sfaturi

De cand am inceput cura am mai aflat cate ceva, lucruri pe care la inceput nu le gandeam…

- stiu ca am mai zis-o, dar e foarte important: cat tineti cura, luati vitaminte! Si Calciu (cu vitamina D2)
– incercati sa dormiti un pic mai mult (cu o ora decat de obicei cat tineti cura, macar cat sunteti la inceput)
– ignorati-i pe cei care “va pun bete in roate”

Si acum sfaturi primite de la Lora si Raluca, cititoare ale site-ului, care ne-au impartasit din experienta lor:

- sa nu se uite a se bea cel putin 2 l de apa pe zi ca te ajuta sa nu te deshidratezi si activeaza peristaltismul intestinal, mai ales daca bei un pahar pe stomacul gol, mai recisoara, dimineata inainte de micul dejun. Mai pe romaneste te ajuta sa nu te constipi! Excesul de apa nu e bun ca poate duce la pierderea de minerale din organism.

- nici un fel de carne sau peste nu contine carbohidrati (absolut deloc)

- mezelurile contin intr-adevar zaharuri sau amidon, dar in cantitati neglijabile (puteti manca linistiti orice mezel romanesc, nu veti stopa procesul de slabire din asta)

- este indicat sa nu consumam la aceeasi masa si carne si branza; se pare ca asta face mai eficient regimul (n.m. la asta chiar nu m-am gandit si de obicei numai asa le combinam…)

- (IMPORTANT!) daca faza de inductie este atinsa, va veti da seama pentru ca veti avea in gura un gust ciudat si urina, sau chiar transpiratia vor capata un miros mai persistent ( datorita eliminarii corpilor cetonici) => daca nu ati dobandit ciudatul gust in gura, inseamna ca ati gresit undeva si scopul inductiei nu a fost atins

- ca si carbohidrati admisi, evitati legumele colorate si consumati cu prioritate legume verzi (ele contin fibre, considerate carbohidrati buni, si nu veti da gres cu ele niciodata)

dupa 5 saptamani

Au trecut 5 saptamani de cand am inceput dieta. Suntem fericiti ca am reusit, cu ajutorul site-ului, sa-i convingem si pe altii sa se apuce sa slabeasca, atat cunoscuti cat si necunoscuti de-ai nostri. Pentru ca e un lucru bun. Si pare ca si de succes :)

Eu am slabit 8 kg in 5 saptamani, I 7kg. Mai avem inca (aproape) 2 saptamani si gata. Pe 25 am decis incheierea oficiala a curei, continuand insa o mentinere a greutatii obtinute (inca nu am decis cum, dar sigur vom monitoriza o perioada greutatea pentru a decide ce si cum).

Ce pot spune dupa 5 saptamani? E mult mai usor acum. Si pentru ca ne-am obisnuit dar si pentru ca am inceput sa mancam mai multe alimente, inclusiv din cele “interzise”, insa in limitele carbohidratilor acceptati in fiecare etapa. Insa de cand am inceput sa mai “calcam pe langa”, ritmul de scadere in greutate a incetinit. Asa ca, daca vreti sa slabiti spre 20kg, cum ziceam la inceput, mancati DOAR alimentele permise. Mai strict, dar cu efect. Noi ne-am multumit asa pentru ca oricum tinta noastra a fost 10kg.

In continuare oamenii din jur nu sunt “suportives”, nu ne sustin asa cum ne-am fi asteptat. Nu cei foarte apropiati. Ne tenteaza cu diferite mancaruri si comenteaza destul de mult. O atitudine “nesanatoasa”, tipic romaneasca. Trist.

Tot in perioada asta, de cand am avut voie varza, de ex., am descoperit mai multe tipuri de varza calita :) Varza calita doar in ulei, varza calita cu apa si ulei, pe aragaz, varza calita cu apa si ulei, dar in cuptor, varza calita cu sau fara ceapa :)

Dimineata am ramas cu mancarea clasica, cel putin eu: niste mezeluri, cateva felii de cascaval si niste legume (ardei sau castraveti). Sandwich-ul perfect :)

La pranz facem combinatii. Supe si ciorbe pentru felul intai si fripturi sau alte retete din categoria de retete. Mai ales eu supe si ciorbe…

Seara “ciugulim” din frigider. Si niste fructe, mai mult I.

Ideea finala e ca se poate tine cura. E usoara, mai ales daca o tii in doi. Merita. Dar trebuie facuta si gimnastica, altel nu arata prea bine pielea cum ramane pe corp… :)

Spor. Mai am 2 saptamani. Tineti-mi pumnii…

Supa de conopida

Lora este una dintre cititoarele acestui blog care tine si ea aceasta dieta. Acum o saptamana a lasat un comentariu cu o reteta pe care mi-am propus sa o incerc. Si a iesit foarte bine supa de conopida recomandata de ea. Va prezint mai jos reteta, asa cum a scris-o chiar Lora:

SUPA DE CONOPIDA:
– 1 conopida (500g)
– morcov 2 buc. (aprox 150 g)
– patrunjel radacina 1 buc ( aprox 40-50 g)
– telina radacina cam 120 g
– ceapa 1 buc ( aprox 100g)
– bulion o cescuta sau dupa gust
– sare (dupa gust cat de sarat vrei)
– patrunjel verde cat de mult
1-2 linguri de unt
3-4 litri de apa rece
smantana optional cand servesti

Se pune apa la fiert cu sare, cand fierbe se adauga toate legumele taiate marunt. Cand sunt aproate fierte se adauga conopida bucatele. Se mai fierbe cu conopida si cand e aproape fiarta( vezi sa nu se sfarame din prea multa fierbere) adaugi bulionul (tot dupa gust cat de acrisoara sau dulce iti place) mai dai un clocot cu bulionul apoi adaugi untul, cand e topit stingi focul si adaugi patrunjelul verde cat de mult ca are vitamine multe si bune. Ai grija sa nu mai fierbi cu patrunjelul ca le distrugi.

Cand servesti poti sa adaugi o lingura de smantana in farfurie.

Si daca vrei sa stii cati carbohidrati mananci la o farfurie poti sa calculezi singur avand in vedere ca:
– morcovul are 10 CH/200 g,
– conopida – 5 CH/200 g
– patrunjel – 6 CH/200 g
– telina – 5 CH/200 g
– ceapa – 2 CH/50 g
bulionul nu stiu cat are exact dar pune-l pe undeva 4 CH la 150g.
Deci daca ai pus 3-4 l apa, socotesti cam cat a scazut la fierbere si poti sa faci socotelile cati CH ai pe oala, iar apoi pe farfurie daca vrei sa fii f. meticulos.

Salata de avocado

Tot de la Mirela vine si a doua reteta a zilei: salata de avocado. Iata si descrierea ei:

SALATA DE AVOCADO
un avocado
o rosie
doi catei de usturoi
lamaie
Se taie avocado se scoate miezul(avocado trebuie sa fie moale, eventual daca nu-l gasiti asa in comert, il lasati la copt in casa) , se marunteste cu furculita, se adauga cei doi catei de usturoi trecuti prin presa de usturoi, rosia taiata cubulete mici (asa cum se face pentru salatele arabesti ) , zeama de lamaie si uleiul . 

salata de telina cu nuci

Mirela este in faza a doua a dietei Atkins. Mirela a reusit deja sa slabeasca 5 kg. Si a decis sa ne ajute si pe noi din experienta ei, cu doua retete. Prima, salata de telina cu nuci. Cea de mai jos, exact cum a lasat-o ea intr-un comentariu. O sa o incercam si noi zilele astea, suna foarte bine. Si ii multumim :)

o telina
2 linguri ulei de masline
1 lingura mustar
o lamaie
10 nuci
Se curata telina se rade pe razatoarea mare sau se pune in robot pentru a o marunti . Se amesteca cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida .Se macina nucile, pastrand cateva pentru ornat .Din nuci macinate cu ulei si mustar se face un dresing(se amesteca ca la maioneaza) , care se amesteca cu telina .

Pizza Atkins ready

Ce faci cand esti la dieta si nu ai voie sa mananci decat anumite grupe de alimente? Sau din fiecare dar doar in limita a 20g carbohidrati?

Improvizezi!

Asa am facut si noi (recunosc, nu a fost ideea mea, eu doar am ajutat la prepare). Si am facut o pizza speciala. Eu ii zic Pizza Iubirii. Sau pizza cu dovlecei, cum vreti voi :)

Se ia o tava de pizza (sau alta tava pentru cuptor) si se unge cu putin ulei. Se taie 4 dovlecei rondele groase cam de 1 cm si se pun pe fundul tavei. Se taie vreo 10 felii de salam si vreo 3 felii de sunca (care apoi se taie fasii) si se pun peste dovlecei (jumate salam, jumate sunca). Se taie 1-2 rosii in felii subtiri si se pun peste. Se taie si 1-2 ardei verzi in fasii si se adauga printre rosii.

Se pune un pic de ulei peste. Apoi se bat 2 oua si se toarna peste amestec. Se baga la cuptor si se lasa la copt (la noi a durat cam o ora, dar ideea e sa se patrunda dovleceii, adica sa devina moi, ca atunci sunt buni). Cu vreo 15 minute inainte sa fie gata, puneti si vreo 200g de cascaval ras pe razatoarea mare. Puneti la loc la cuptor.

Cand o sa fie gata o sa va lingeti degetele.

Si.. sorry ca nu am facut poze.. Din pacate, de pofta si foame, am uitat sa fac poza la pizza facuta, am mancat-o repede 3 oameni :)

Supa de ceapa in stilul Atkins

Stiu ca unora le suna foarte aiurea ideea de supa de ceapa, la fel ca piureul de telina, dar va rog, ignorati ideile preconcepute si incercati!!!

De maine seara incepem gatirea pentru noua etapa, etapa a 3a. Si cum de mult poftesc, si cum din etapa a3-a poti adauga ceapa si usturoi in mancare, primul lucru la care m-am gandit a fost supa de ceapa.

Cum insa la supa de ceapa ar trebui adaugata si faina si paine, dar paine clar nu vreau sa mananc pana la sfarsit, o sa ramana doar putina faina, deci reteta va fi “in spiritul” dietei Atkins.

Ce ne trebuie pentru o astfel de supa de ceapa?

Una jumate kg de ceapa

100g unt sau 2 linguri de ulei

cam 800g supa de carne (din vreo 400g pui care poate fi folosit la o salata)

150-200 g cascaval 

Una lingura faina

Sare si piper dupa gust 

Cum se face? Simplu:

Incepem cu o supa de carne. Carne de pui pusa intr-un litru de apa pana fierbe. Carnea se scoate si ramane doar supa.

Taiem apoi cepele rondele, dupa care le punem la calit in unt sau ulei. Cand ceapa incepe sa se inmoaie, dar fara sa se prajeasca, adaugam faina, amestecam putin (1-2minute) si incepem sa o stinge cu supa de carne. Atentie: se toarna putin cate putin, amestecand continuu, pentru a nu se forma cocoloase.

Adaugam sare si piper si apoi lasam la fiert vreo 20 de minute. Ei, si aici vine o parte pe care eu o regret, dar o combinam noi cumva.

In mod normal trebuiau prajite cateva felii de paine, apoi sa se puna intr-un vas, peste care sa se toarna ciorba si apoi peste sa se rada cascavalul (pe razatoarea mare) si apoi sa se lase la cuptor vreo 10 minute pana cascavalul se rumenea, iar painea se umfla. (o alta “smecherie” era sa pui si vreo 50 ml vin alb in amestecul de ceapa cu faina, dar inca nu sunt decis sa fac asa ceva, iar voua nu va recomand :) )

Buuun, din toata fraza de mai sus ramanem doar cu ideea ca dupa ce am fiert la aragaz vreo 20 de minute supa, radem peste cascavalul si apoi punem la cuptor inca vreo 10 minute.

Supa se serveste imediat dupa!

 

4 saptamani, 7 kilograme

Maine seara se implinesc 4 saptamani de cand am inceput cura de slabire cu ajutorul dietei Atkins.

Rezultatele sunt foarte bune, chiar daca la inceput ma speriasem ca o sa slabesc mai mult si nu voiam.

Daca in primele 2 saptamani nu am mancat deloc carbohidrati, in urmatoarele 2 am inceput sa mancam si carbohidrati, in limita a 20g pe zi. Nu foarte des, ci din cand in cand.

I a slabit 5kg, dar directia e in continuare clara: slabim.

Ieri am facut prima “incalcare fragranta a dietei”, am baut un pahar de vin de 100ml. Nu a fost o senzatie prea placuta, pentru ca uitasem parca intr-un fel gustul, pe de alta parte acel pahar a reusit sa ma ameteasca (desi azi, cand scriu postul, cred ca vina pentru ameteala o are raceala care chiar in perioada aia a inceput sa se manifeste – deh, “avantajul” de a avea colegi raciti la birou).

Deci totul merge bine, parca ar fi programat.

Apropos, daca aveti vreo reteta descoperita de mancare pentru dieta Atkins, nu ezitati sa o impartasiti si altora! :)