Category Archives: Descriere

conceptii false despre dieta atkins

Conceptie gresita: DietaAtkins poate fi folosita ca o dieta “de avarie” sau pe termen scurt.
Realitatea: Daca faceti Inductia timp de doua saptamani pentru a slabi 5 kg si apoi va intoarceti la vechiul mod de a manca, va fi exact ca o “dieta de avarie”. Dar asta va avea repercursiuni in viitor, pentru ca trebuie urmatoare toate etapele si apoi trecut in mententanta, altfel organismul o ia razna.

Conceptie gresita: Poti pierde in greutate cu dieta Atkins si apoi sa te intorci la vechiul mod de a manca si sa ramai la noua greutate.
Realitatea: Daca faci acest lucru vei pati ca la orice alta dieta, vei neglija sa-ti schimbi obiceiurile alimentare si atunci vei recastiga in greutate.

Conceptie gresita: Poti manca orice mancare, atata timp cand nu depaseste 20 de grame pe zi.
Realitatea: Daca mananci “junk food” sau alte alimente care au un deficit de carbohidrati in loc de legume, veti pierde din beneficiile descrise in dieta si cu siguranta nu va avea un effect pozitiv asupra sanatatii in viitor

Conceptie gresita: Poti folosi dieta Atkins ca sa scazi din greutate, dar nu e obligatoriu sa faci si gimnastica decat daca ai probleme de sanatate.
Realitatea: Daca nu faci exercitii regulat s-ar putea sa slabesti, dar vei pierde beneficiile asupra sanatatii pe care ti le ofera exercitiile de gimnastica. Practic ar trebui sa faci gimnastica si fara sa fii la dieta, toata lumea ar trebui sa faca miscare si exercitii.

Conceptie gresita: Poti continua cu prima etapa, Inductia, pana reusesti sa scapi de toata greutatea dorita.
Realitatea: Vei pierde in greutate mai rapid daca vei continua doar cu faza intai, cea de Inductie, darn u vei invata cum sa-ti pastrezi greutatea in viitor daca nu treci prin toate cele 4 etape ale dietei Atkins.

Conceptie gresita: Poti reveni oricand la mancarea favorite dinainte de cura odata ce ai slabit.
Realitatea: Problema cu greutatea in plus e foarte posibil sa fie generate chiar de aceasta mancare favorite! Daca nu reusesti sa inveti cum sa-ti controlezi “naravarurile” esti sortit sa te ingrasi din nou si sa ajungi in aceeasi situatie ca inainte.

Conceptie gresita: Poti manca alimente din etapa intai, cea de Inductie, in timpul saptamana si sa “te destrabalezi: la sfarsitul saptamanii si tot poti slabi sau mentine greutatea
Realitatea: Cand tii dieta Atkins (Inductia) in timpul saptamanii si apoi trisezi in weekend, in scurt timp nu mai arzi grasimile. In cel mai bun caz vei fi in pozitia de a arde grasimile doar 3 zile in fiecare saptamana. In plus este posibil sa stimulate in exces insulina, crescand factorii de risc metabolic care stau la baza problemei de greutate. Aminteste-ti ca, atunci cand arzi grasimea si grasimea alimentara este arsa. Cu toate acestea, daca amesteci carbohidrati cu mancaruri cu un grad ridicat de grasime iti poti creste riscurile cardiovasculare.

Traducere si adaptare dupa articolul The Wrong Way to Do Atkins al lui Robert C. Atkins, MD

Etapele dietei Atkins

Dupa cum spuneam mai devreme, dieta Atkins e o dieta bazata pe faze/etape. Fiecare etapa dureaza 2 saptamani, deci vom avea 56 de zile. Durata fiecarei etape poate insa diferi, in functie de greutate si de cat doriti sa slabiti. Ar fi bine, daca puteti, sa continuati si dupa etapa 4 sa mentineti dieta, cu recomandarile respective, altfel riscati sa va ingrasati. Insa, atentie: daca simtiti ca sanatatea va e afectata, opriti-va!

Mai exact 4 etape:

Etapa 1: Inductia

Etapa 2: Scaderea in greutate

Etapa 3: Pre-mentinerea greutatii

Etapa 4: Mentinerea greutatii pentru restul vietii

Pe scurt, avem asa:

Etapa 1: Inductia

Prima etapa si cea mai importanta, din punctul meu de vedere. Este etapa in care limitati carbohidratii la maxim. Aveti voie maxim 20 g pe zi, insa asta in conditiile in care, in mod normal, consumati zilnic 250 de game. In mod normal aceasta etapa dureaza 2 saptamani, insa, daca rezistati si vreti sa slabiti mai mult, se poate prelungi.

Etapa 2: Scaderea in greutate

Este etapa in care scadeti in greutate, cam 1-2 kile pe saptamana. Ideea e ca in etapa asta se creste cantitatea de carbohidrati cu cate 5g pe saptamana. Paractic, puteti ajunge pana la 30-35 g pe zi.

Etapa 3: Pre-mentinerea greutatii

In mod normal, intri in faza 3 cand mai ai de slabit doar vreo 2-3 kg. O sa revin in alt post despre greutate, pentru ca e si asta un factor important. Ideea ar fi slabesti cu vreo 0.5-1 kg pe saptamana. Se poate creste usor cantitatea de carbohidrati, pana la 40-50 g.

Etapa 4: Mentinerea greutatii pentru restul vietii

Ideea e ca, odata ajuns la acest nivel, in care ati atins greutatea ideala, sa o si mentineti pentru tot restul vietii. Sunt convins ca veti mai calca stramb, dar ideea e ca dupa terminarea celor 2 saptamani in care sa nu mancati mai mult de 90 g de carbohidrati, sa incercati sa mentineti aceasta limita.

Stiu, e greu sa te limitezi, sa nu mananci un Mac sau o painica, o ciocolata intreaga, o sticla de vin, dar… NU UITA DE UNDE AI PLECAT! Crezi ca merita sa te intorci la greutatea anterioara?

Voi reveni cu detalierea pe etape intr-un post ulterior.

LE: cititi inainte de a merge mai departe articolul Am gresit, sa nu faceti ca mine

 

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail

Ce este Dieta Atkins?

Toata lumea banuiesc ca a auzit pana acum de acest nume. E un nume foarte cunoscut, chiar daca pentru unii suna mai bine Atkinson (recunosc, eu asa credeam ca se cheama).

E o dieta care te surprinde, mai ales daca esti barbat. Pentru ca poti sa incepi ziua cu o omleta si niste slana, apoi poti manca niste ceafa de porc la gratar, niste cascaval cu salam… Nu suna bine? Suna foarte bine pana aici.

Hai sa vedem ce este de fapt dieta: este dieta fara carbohidrati.

Cum vine asta? Pai trebuie sa faci cumva sa compensezi sau echilibrezi atatea grasimi. Adica trebuie sa renunti la paine, cartofi, paste, orez, biscuiti, prajituri, ciocolata. Asta pe toata perioada dietei. Pe parcursul ei, in unele faze (da, e o dieta pe faze) trebuie sa renunti la fructe, legume, lapte, yaurt, smantana…

Carbohidratii sunt sursa de energie preferata a corpului. Carbohidratii sunt compusi organici ce contin C, O si H. Carbohidratii complecsi sunt alcatuiti din numeroase molecule de zaharide legate intre ele. Sistemul digestiv descompune carbohidratii in glucoza (zaharul din sange) care este transportata de sange in ficat si musci sub forma de glicogen.

Citatul e de aici. Alte informatii despre carbohidrati gasiti aici si aici. Cititi cu mare atentie! Veti vedea ca ei sunt importanti ca sursa de energie. Peste tot zice la fel. Asa ca renuntand la ei o perioada, veti putea avea probleme. Daca esti slabit din diferite motive, nu te apuca de cura! De asemenea, daca ai probleme cu colesterolul, nu cred ca e cazul sa te apuci!

Ok, care e principiul? Pai domnul doctor Atkins, s-a gandit el ca, daca organismul nu mai primeste carbohidrati, trebuie sa arda din grasimi pentru a-si obtine energia. E o dieta saraca in carbohidrati, dupa cum spuneam, dar bogata in proteine.

Revin cu fazele intr-un post ulterior.

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail

Preambul

Inainte de a incepe toata “tarasenia”, hai sa va zic cum am ajuns la aceasta idee.

Nu sunt un tip gras. Am facut sport multi ani . Am si fumat multi ani, chiar foarte multi (m-am lasat deja de 3 ani; daca vrei sa stii cum, da-mi un mail la ealtfel[at]gmail[punct]com). Numai ca in ultimii ani, din motive diferite, am inceput sa am un dezechilibru intre inaltime si greutate. Problema nu ar fi fost chiar asa de mare, daca nu incepeam “sa pun” doar la burta. Si imaginea pe care o aveam nu mai era cea pe care o voiam eu pentru mine.

In urma cu aproximativ o luna m-am reintalnit cu un prieten pe care nu-l mai vazusem de cateva luni. Am ramas foarte surprins, deoarece slabise foarte mult. Prima intrebare, bineinteles, a fost daca se simte bine. Ma speriasem. Mi-a spus ca foarte bine chiar. Mai bine decat inainte.

Atunci am auzit prima data de dieta Atkins. Adica mai auzisem eu de ea, dar atunci era prima data cand ascultasem efectiv ce inseamnna.

L-am rugat sa ma ghideze si pe mine, urmand ca incepand cu 8 ianuarie (da, vreau sa treaca intai Sf. Ioan) – deoarece exista niste limitari destul de importante pentru unii – sa incep. Imi urez succes :)

Ce vreau cu acest site? Sa descriu pas cu pas ce am facut, cum am facut… De ce? Pentru ca am incercat sa gasesc in paginile din Romania mai mult despre Atkins si nu am prea gasit. Si am vrut sa ajut si pe altii, care vor, sa incerce. Si sa stie ce si cum. Dar, asa cum spuneam si la “Despre acest site“, va rog sa aveti mare grija cum folositi aceste informatii. Nu sunt specialist, deci practic veti experimenta impreuna cu mine ce traiesc, daca nu o sa fac bine o sa va anunt din timp, etc.

Sper sa va ajute, sper sa ma ajute, orice feedback e bine venit, asa ca nu ezitati sa comentati, sa va spuneti parerea, daca este cazul.

Nota: Postul este scris in data de 13.01.2008, dar se refera la zile anterioare. Cateva posturi vor fi de asemenea despre zile trecute.

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail