Monthly Archives: June 2008

supa de bacon si branza “albastra”

Iti place branza “albastra”? Stii tu, blue cheese? Mirositoare si cu niste mucegai?

Atunci am o reteta super pentru tine, bazata pe un piure amestecat cu o ciorba de pui… Dar sa le luam pe rand:

Ce avem nevoie:

– 3 linguri de unt
– 2 bucati de praz, dar doar partea alba, taiata in jumatate pe lungime, spalata bine si apoi taiata bucatele
– cani de ciuperci feliate
– 1 capatana de conopida, impartita in mici “floricele” (cam 350-400g)
– 1-2 cani de supa de pui (preferabil cu pui, dar merge si de la pliculet) – vreo 400ml
– 150 g de branza “blue cheese” faramitata (bine, taiata in bucatele mici, dar nu prea reusesti :) )
– 6 felii de bacon, la fel taiate in bucatele mici

Ce si cum facem:

Nu e greu. Intr-o oala mare se topeste untul. Adauga apoi prazul, ciupercile si conopida. Acopera si lasa pe foc pentru vreo 5 minute, amestecand din cand in cand.

Dupa cele 5 minute adauga supa si asteapta pana fierbe. Dupa ce fierbe da focul la minim, acopera oala si lasa la fiert pentru vreo 10 minute, pana cand legumele se inmoaie.

Opreste focul, baga toata supa intr-un blender si amesteca bine. Pune piure-ul la loc in oala, adauga branza si amesteca pana devine totul uniform. Daca e nevoie poti sa o mai pui un pic pe foc, pentru a se topi mai bine. Inainte de servire, adauga baconul taiat bucatele.

Foarte yummy, nu? :)

Pofta buna!

Si sa nu uit, e vorba de faza 1! Urmeaza si altele pentru fazele urmatoare…

Fondue de carne de vita

Iti place carnea? Am o reteta mai speciala. Sa vedem faca iti place. Ca sa fie si mai distractiv, ai putea sa faci totul pentru doi, preferabil cu “perechea”, ca sa fie mai romantic.

Poti insa incerca si in mai multi, asa ca poti dubla cantitatile de carne si legume. Tinand insa ca e vorba de ulei care fierbe, preferabil ar fi sa nu implici copii in distractie :)

Si cel mai bine ar fi sa ai si un vas de fondue (cum am primit eu unul pe care mi l-am dorit mult timp si din pacate l-am folosit foarte rar). Gasesti la Ikea si e ieftin, am vazut eu. Daca nu ai, poti folosi un ceaun din cele pentru cartofi prajiti.

Ce ai nevoie:

– cam 4-500 g de carne frageda de vita, probabil un muschi de vita
– 1 ceasca de “floricele” de broccoli
– 1 lamaie, tăiate în felii (cam cum sunt portocalele :) )
– 2 linguri de smântână
– 2 linguri de maioneză
– 1 lingura jumate de muştar Dijon
– ulei cam cat e necesar; poate fi ulei de floarea soarelui
– sare bruta

Ce si cum faci:

Pai nu o sa fie foarte greu.

Indeparteaza toata grasimea de la carne, daca e cazul si taie apoi carnea un cuburi de vreo 2-2.5cm.

Aseaza carnea, broccoli-ul si feliile de lamaie pe un platou sau o tava mai mare, acopera-le cu o folie si baga-le in frigider. Intr-un bol mic, amesteca smantana, maioneza si mustarul. La fel, acopera-le si baga-le in frigider.

Toarna ulei in vasul de fondue (sau in ceaun) cam de 5 cm inaltime (nu stiu, depinde de vas, ar putea fi cam 3-4 cani de ulei). Da drumul la sistemul de incalzire al vasului de fondue sau pune ceaunul pe un foc destul de puetrnic. Ar trebuie sa fiarba undeva la 150 de grade. Ideea e ca uleiul trebuie sa “bolboroseasca” bine cand bagi carnea.

Daca se mai duce din ulei dupa ce ati mai pus si carnea si s-a mai evaporat, nu uitati sa adaugati sa aveti intotdeauna ulei la nivelul initial. Asa, sper ca stiti ca e preferat sa folositi furculietele speciale de fondue. Daca nu, puteti incerca si cu niste furculite normale. Da’ sa nu fie cele mai bune, sa nu ma injurati. :)

Ei, aici incepe distractia: bagi o bucata de carne si una de broccoli, le tii pana vezi ca “se fac”, le scoti si le ungi cu sosul de la lamai sau/si cu sosul de mustar pe care l-ai facut mai devreme.

Atentie! Daca temperatura uleiul scade, carnea nu se mai face cum trebuie. Asa ca daca scade nu uita sa incalzesti iar pana la 150 grade. Hai ca te descurci, nu e greu…

Pofta buna!

Piure de vinete la cuptor

Am revenit cu retetele… Sa vedem ce avem azi… Piure de vinete (la cuptor).

Ce avem nevoie:

– ori o vanata mai mare, ori 2 mai mici (sau mai multe). Ideea ar fi sa aiba in total cam 500g.
– 3 sferturi de cana de ulei de masline extra virgin
– 2 lingurite de usturoi tocat
– 1 lingurita patrunjel proaspat, tocat
– sare si piper dupa gust.

Ce si cum facem:

Cuptorul trebuie preincalzit (in cazul in care ai cuptor cu temperatura reglabila, selectati sa ajunga undeva la 220 grade). Taie vinetele in 2 pe lungime pe si pune-le intr-o tigaie cu niste ulei. Baga-le la cuptor cam 30-40 minute, la foc mic de data asta.
Scoate-le apoi din cuptor si lasa-le 15 minute sa se raceasca. Curata coaja si taie marunt vanata sau pune-o intr-un blender sau robot de bucatarie, ce ai. Adauga apoi ueliul, usturoiul, patrunjelul, sarea si piperul si amesteca din nou.

Si gata piureul. Il poti folosi drept garnitura la friptura.

Pofta mare!

P.S. Pentru ca are putini carbohidrati, se poate manca in orice etapa.