Category Archives: Riscuri

inainte de a incepe dieta

Pentru ca am primit multe mailuri legate de aceasta dieta, vreau sa repet anumite lucruri, pe care le-am spus si la despre acest blog dar si in alte posturi:

1. inainte de a incepe dieta, va rog sa cititi inainte toate articolelele din categoriile Riscuri, Descriere, Etape, pentru a intelege despre ce e vorba si pentru a vedea daca aceasta dieta de slabit este in avantajul vostru sau nu.

2. acest site este tinut de cineva care a tinut aceasta dieta. Nu sunt specialist, nu sunt doctor, nu am nici o calificare de acest gen. Doar am tinut dieta si am slabit cu ea si am decis sa impart informatiile stranse de la alti prieteni care au tinut dieta plus de pe site-ul in engleza al dietei atkins. Nu luati deci sfaturile mele ca litera de lege, am scris doar din propria experienta, poate pentru voi nu e valabil. Doar un specialist (medic sau nutritionist) va poate spune ce e cu adevarat bine pentru fiecare dintre voi!

3. Daca aveti probleme cu colesterolul, ficatul, inima, diabetul, ulcer sau mai stiu eu ce, nu tineti aceasta dieta.

4. Este de preferat sa mergeti inainte la un control la doctor si sa-i spuneti ce vreti sa faceti si apoi sa tineti dieta.

5. Daca tineti dieta Atkins si simtiti ca ceva nu merge bine, opriti-va si mergeti la doctor pentru un control.

6. Ma bazez pe capacitatea voastra de decizie si analiza si pe capacitatea de a alege ce e mai bine pentru voi.

7. Cititi inca o data primele 6 puncte, cu atentie! Chiar daca ati inceput dieta, mai cititi odata toate recomandarile si riscurile care pot aparea. E important sa slabiti, dar e important de asemenea sa aveti si grija de voi si de sanatatea voastra!

conceptii false despre dieta atkins

Conceptie gresita: DietaAtkins poate fi folosita ca o dieta “de avarie” sau pe termen scurt.
Realitatea: Daca faceti Inductia timp de doua saptamani pentru a slabi 5 kg si apoi va intoarceti la vechiul mod de a manca, va fi exact ca o “dieta de avarie”. Dar asta va avea repercursiuni in viitor, pentru ca trebuie urmatoare toate etapele si apoi trecut in mententanta, altfel organismul o ia razna.

Conceptie gresita: Poti pierde in greutate cu dieta Atkins si apoi sa te intorci la vechiul mod de a manca si sa ramai la noua greutate.
Realitatea: Daca faci acest lucru vei pati ca la orice alta dieta, vei neglija sa-ti schimbi obiceiurile alimentare si atunci vei recastiga in greutate.

Conceptie gresita: Poti manca orice mancare, atata timp cand nu depaseste 20 de grame pe zi.
Realitatea: Daca mananci “junk food” sau alte alimente care au un deficit de carbohidrati in loc de legume, veti pierde din beneficiile descrise in dieta si cu siguranta nu va avea un effect pozitiv asupra sanatatii in viitor

Conceptie gresita: Poti folosi dieta Atkins ca sa scazi din greutate, dar nu e obligatoriu sa faci si gimnastica decat daca ai probleme de sanatate.
Realitatea: Daca nu faci exercitii regulat s-ar putea sa slabesti, dar vei pierde beneficiile asupra sanatatii pe care ti le ofera exercitiile de gimnastica. Practic ar trebui sa faci gimnastica si fara sa fii la dieta, toata lumea ar trebui sa faca miscare si exercitii.

Conceptie gresita: Poti continua cu prima etapa, Inductia, pana reusesti sa scapi de toata greutatea dorita.
Realitatea: Vei pierde in greutate mai rapid daca vei continua doar cu faza intai, cea de Inductie, darn u vei invata cum sa-ti pastrezi greutatea in viitor daca nu treci prin toate cele 4 etape ale dietei Atkins.

Conceptie gresita: Poti reveni oricand la mancarea favorite dinainte de cura odata ce ai slabit.
Realitatea: Problema cu greutatea in plus e foarte posibil sa fie generate chiar de aceasta mancare favorite! Daca nu reusesti sa inveti cum sa-ti controlezi “naravarurile” esti sortit sa te ingrasi din nou si sa ajungi in aceeasi situatie ca inainte.

Conceptie gresita: Poti manca alimente din etapa intai, cea de Inductie, in timpul saptamana si sa “te destrabalezi: la sfarsitul saptamanii si tot poti slabi sau mentine greutatea
Realitatea: Cand tii dieta Atkins (Inductia) in timpul saptamanii si apoi trisezi in weekend, in scurt timp nu mai arzi grasimile. In cel mai bun caz vei fi in pozitia de a arde grasimile doar 3 zile in fiecare saptamana. In plus este posibil sa stimulate in exces insulina, crescand factorii de risc metabolic care stau la baza problemei de greutate. Aminteste-ti ca, atunci cand arzi grasimea si grasimea alimentara este arsa. Cu toate acestea, daca amesteci carbohidrati cu mancaruri cu un grad ridicat de grasime iti poti creste riscurile cardiovasculare.

Traducere si adaptare dupa articolul The Wrong Way to Do Atkins al lui Robert C. Atkins, MD

Am gresit, sa nu faceti ca mine

Pentru ca m-am bazat doar pe 2 pareri la inceput si pentru ca nu mi-am luat suficient timp sa caut pe Internet, am facut o mica greseala, pe care insa o voi corecta incepand de azi.

Alimentele prezentate in primele posturi pentru Etapa 1, Etapa 2, Etapa 3 si Etapa 4 sunt doar cele pe care avem voie sa le mancam fara nici o limita!

Asa cum spuneam in descrierea etapelor, avem voie o anumita cantitate de carbohidrati zilnic! Si uneori chiar e recomandat, pentru a nu manca doar proteine.

Pe noi ne-a ajutat sa slabim mult, dar nu trebuie sa faceti si voi aceeasi greseala, de a nu manca si carbohidrati.

Asa ca tineti cont si de alimentele pe care le puteti manca in anumite limite in cadrul fiecarei etape. Avem astfel alimente pentru etapa 1 (tinand cont de atentionare legata de calcul) si alimente pentru etapa 2

Ca o concluzie, ce am vrut sa zic este: NU trebuie mancate doar proteine, acelea pot fi mancare in orice cantitate; puteti si chiar e bine sa mancati si carbohidrati, dar in limitele specificate.

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail

riscuri ale dietei Atkins – partea II

Dupa cum spuneam si in partea I, riscurile dietei Atkins par a fi mai mari cu cat durata de mentinere a curei e mai mare.

Dupa cum stiti sunt 4 etape ale acestei diete. Fiecare a cate 2 saptamani. Ultima etapa insa, Mentinerea Greutatii, trebuie tinuta toata viata si presupune mentinerea nivelului de carbohidrati la 90g, in conditii in care in mod normal ar fi 250g.

Eu personal, dupa terminarea celor 8 saptamani o sa ridic la nivelul harbohidratilor undeva la 150g, tocmai pentru ca vreau sa evit problemele care pot aparea, mai exact cele de mai jos:

Consider că dieta Atkins are un impact negativ asupra sănătăţii cardiovasculare, mai ales atunci când acest regim este menţinut pentru o perioadă lungă de timp” declară conducătorul studiului, Dr. Michael Miller, director al departamentului de prevenţie a afecţiunilor cariovasculare din cadurul Universităţii Maryland. “Acest regim nu pote reprezenta o soluţie de lungă durată” declară acesta. “În cazul dietei Atkins pierzi în greutate şi astfe există un beneficiu pe termen scurt în ce priveşte nivelul lipidelor, dar îngrijorarea noastră este legată de efectele pe termen lung. Grăsimile saturate nu sunt bune pentru inimă, în plus, mulţi oameni revin la greutatea iniţiala”
În cadrul cercetării, 18 adulţi sănătoşi au urmat pe o perioadă de patru săptămâni dieta Atkins, 50% din alimentaţie constînd în grăsimi. La final, subiecţii au avut un nivel ridicat de LDL (colesterolul “rău”) şi vase de sânge congestionate. Indicatorii care relevă nivelul de inflamaţie a vaselor de sânge au crescut cu până la 40%.

Mai multe detalii pe site-ul ReductoStart. Nu stiu de unde au luat ei aceste cifre, nu stiu cat de corecte sunt, dar e un risc de care trebuie sa tineti cont!

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail

riscuri ale dietei Atkins – partea I

Dupa cum am tot subliniat, dieta atkins, presupunand doar consum de proteine, fara carbohidrati, presupune si anumite riscuri.

Din riscurile pe care le-am sesizat inca de la inceput avem:

- eliminarea vitaminelor si consumul mare de proteine poate duce la unele persoane sau daca dieta e tinuta un timp indelungat la stari de slabiciune; dupa cum spunea George intr-un comentariu la Preambul, “da, sunt sigur ca slabesti, dar iti pierzi si vitalitatea, energia…”

- pentru cei care au probleme cu colesterolul, aceasta dieta nu le poate face bine, atatea oua si prajeli.

- ca orice dieta, poate genera un nivel ridicat de stres datorita renuntarilor fortate la anumite alimente cu care organismul se obisnuise.

Aceste sunt riscurile la care m-am gandit inca de la inceput. Mai exista inca unul care se refera la tinerea dietei pentru o perioada indelungata, insa revin cu un post despre acest lucru.

De asemenea vreau sa va asigur ca orice informatie utila pe care o aflu, orice risc de care aflu, v-o voi transmite prin intermediul blogului. Nu vreau sa ascund nimic, nu sunt fan dieta Atkins, o tin pentru ca am considerat ca este dieta optima pentru mine in acest moment si am considerat ca riscurile pentru mine sunt minime.

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail