Category Archives: General

inainte de a incepe dieta

Pentru ca am primit multe mailuri legate de aceasta dieta, vreau sa repet anumite lucruri, pe care le-am spus si la despre acest blog dar si in alte posturi:

1. inainte de a incepe dieta, va rog sa cititi inainte toate articolelele din categoriile Riscuri, Descriere, Etape, pentru a intelege despre ce e vorba si pentru a vedea daca aceasta dieta de slabit este in avantajul vostru sau nu.

2. acest site este tinut de cineva care a tinut aceasta dieta. Nu sunt specialist, nu sunt doctor, nu am nici o calificare de acest gen. Doar am tinut dieta si am slabit cu ea si am decis sa impart informatiile stranse de la alti prieteni care au tinut dieta plus de pe site-ul in engleza al dietei atkins. Nu luati deci sfaturile mele ca litera de lege, am scris doar din propria experienta, poate pentru voi nu e valabil. Doar un specialist (medic sau nutritionist) va poate spune ce e cu adevarat bine pentru fiecare dintre voi!

3. Daca aveti probleme cu colesterolul, ficatul, inima, diabetul, ulcer sau mai stiu eu ce, nu tineti aceasta dieta.

4. Este de preferat sa mergeti inainte la un control la doctor si sa-i spuneti ce vreti sa faceti si apoi sa tineti dieta.

5. Daca tineti dieta Atkins si simtiti ca ceva nu merge bine, opriti-va si mergeti la doctor pentru un control.

6. Ma bazez pe capacitatea voastra de decizie si analiza si pe capacitatea de a alege ce e mai bine pentru voi.

7. Cititi inca o data primele 6 puncte, cu atentie! Chiar daca ati inceput dieta, mai cititi odata toate recomandarile si riscurile care pot aparea. E important sa slabiti, dar e important de asemenea sa aveti si grija de voi si de sanatatea voastra!

conceptii false despre dieta atkins

Conceptie gresita: DietaAtkins poate fi folosita ca o dieta “de avarie” sau pe termen scurt.
Realitatea: Daca faceti Inductia timp de doua saptamani pentru a slabi 5 kg si apoi va intoarceti la vechiul mod de a manca, va fi exact ca o “dieta de avarie”. Dar asta va avea repercursiuni in viitor, pentru ca trebuie urmatoare toate etapele si apoi trecut in mententanta, altfel organismul o ia razna.

Conceptie gresita: Poti pierde in greutate cu dieta Atkins si apoi sa te intorci la vechiul mod de a manca si sa ramai la noua greutate.
Realitatea: Daca faci acest lucru vei pati ca la orice alta dieta, vei neglija sa-ti schimbi obiceiurile alimentare si atunci vei recastiga in greutate.

Conceptie gresita: Poti manca orice mancare, atata timp cand nu depaseste 20 de grame pe zi.
Realitatea: Daca mananci “junk food” sau alte alimente care au un deficit de carbohidrati in loc de legume, veti pierde din beneficiile descrise in dieta si cu siguranta nu va avea un effect pozitiv asupra sanatatii in viitor

Conceptie gresita: Poti folosi dieta Atkins ca sa scazi din greutate, dar nu e obligatoriu sa faci si gimnastica decat daca ai probleme de sanatate.
Realitatea: Daca nu faci exercitii regulat s-ar putea sa slabesti, dar vei pierde beneficiile asupra sanatatii pe care ti le ofera exercitiile de gimnastica. Practic ar trebui sa faci gimnastica si fara sa fii la dieta, toata lumea ar trebui sa faca miscare si exercitii.

Conceptie gresita: Poti continua cu prima etapa, Inductia, pana reusesti sa scapi de toata greutatea dorita.
Realitatea: Vei pierde in greutate mai rapid daca vei continua doar cu faza intai, cea de Inductie, darn u vei invata cum sa-ti pastrezi greutatea in viitor daca nu treci prin toate cele 4 etape ale dietei Atkins.

Conceptie gresita: Poti reveni oricand la mancarea favorite dinainte de cura odata ce ai slabit.
Realitatea: Problema cu greutatea in plus e foarte posibil sa fie generate chiar de aceasta mancare favorite! Daca nu reusesti sa inveti cum sa-ti controlezi “naravarurile” esti sortit sa te ingrasi din nou si sa ajungi in aceeasi situatie ca inainte.

Conceptie gresita: Poti manca alimente din etapa intai, cea de Inductie, in timpul saptamana si sa “te destrabalezi: la sfarsitul saptamanii si tot poti slabi sau mentine greutatea
Realitatea: Cand tii dieta Atkins (Inductia) in timpul saptamanii si apoi trisezi in weekend, in scurt timp nu mai arzi grasimile. In cel mai bun caz vei fi in pozitia de a arde grasimile doar 3 zile in fiecare saptamana. In plus este posibil sa stimulate in exces insulina, crescand factorii de risc metabolic care stau la baza problemei de greutate. Aminteste-ti ca, atunci cand arzi grasimea si grasimea alimentara este arsa. Cu toate acestea, daca amesteci carbohidrati cu mancaruri cu un grad ridicat de grasime iti poti creste riscurile cardiovasculare.

Traducere si adaptare dupa articolul The Wrong Way to Do Atkins al lui Robert C. Atkins, MD

10 grame de carbohidrati

Pentru a va fi mai usor, iata cat inseamna 10g carbohidrati. Sper ca asa veti sti ce sa gustati seara cand va e foame si simtiti nevoia sa rontaiti cate ceva :)

La fructe, cand vorbesc de cana, ma refer la fructele taiate in bucati.

Sper sa va ajute.

1/2 cana migdale
55g de arahide prajite
1/4 cana fistic
3/4 cana nuci
1/2 cana de seminte de dovleac
1/3 can cu seminte de susan
55g seminte de floarea-soarelui
1/2 cana morcovi taiati rondele
1/2 cana mazare
1/4 cana ridichii
1/2 mar
12 cirese
1 piersica
12 struguri
1 cana cu capsuni
1/2 grapefruit
1 kiwi
1 cana cu pepene verde
1 pruna
1/3 banana
1/3 mango

Probleme cu comentariile

Nu ne-am mai auzit de mult, recunosc. Am promis ca mai vin cu retete dar… Voi incerca sa revin. Insa poate imi spuneti din experienta voastra (inclusiv retete) si eu postez. Ce ziceti?

Multumesc mult celor care au comentat in ultimele 2 luni, din pacate se pare ca au fost niste probleme cu comentariile si nu am mai primit nici o notificare. Abia acum le-am dat aprove. Comentarii utile, comentarii pertinente, comentarii care m-au facut sa rosesc de placere, etc.

Ma bucur ca va este de ajutor acest site si sper ca impreuna sa-l facem si mai de succes.

ce mai urmeaza?

Faptul ca noi am terminat dieta nu inseamna ca am terminat si cu blogul. NU. Categoric nu. Chiar pot zice ca abia acum incepe.

Stiu ca nu am scris in ultimul timp, am fost si “tras de urechi” pentru asta. Doar am fost un pic mai “prins”, o sa mai fiu, insa imi doresc sa scriu de acum mai des.

Hai sa va zic ce urmeaza de acum:

1. (minim) 2 posturi pe saptamana

2. la vreo 2 saptamani o sa mai dau un status despre cum am evoluat cu greutatea, dar si cu excesele pe care le-am facut sau ce am mai mancat.

3. retete multe. Stiu ca pana acum acestea au lipsit cel mai mult. Dar aici e primul loc in care vreau sa va implicati si voi. Trimiteti retete! Impartasiti si altora din experienta vostra. Dati-mi un mail sau mai multe, nu o sa ma supar deloc, chiar o sa ma bucur!

4. Voi infiinta o categorie noua, Testimonials sau Marturiile cititorilor. Aici iar am nevoie de ajutorul vostru. Voi imi trimiteti pe mail date despre cum voi (cand ati inceput dieta, de ce, cat vreti sa slabiti, cum ati evoluat, etc). Eu o sa postez povestea voastra si o voi actualiza cu datele trimise de voi. Daca vor fi mai multe marturii si va fi cazul, voi crea useri pentru voi sa scrieti.

Ce parere aveti? Scrieti-mi pe adresa de e-mail ealtfel[la]gmail[punct]com. Sau lasati comentarii pe blog. Intotdeauna veti primi raspuns.

Va bagati? Facem acest site cea mai mare resursa despre dieta Atkins din Romania? Ca sa-i ajutam pe toti cei care vor sa slabeasca la fel ca si noi?

 

un sfarsit, un inceput sau o continuare?

Oficial azi am terminat si faza 3. Momentul in care trebuia sa intram in ultima faza, cea de mentinere.

Neoficial nu stiu cat din faza de mentinere vom tine sau daca nu cumva vom trece intr-o faza noua, cea cu mancatul sanatos… Fructe, legume, fara paine si cu foarte putine paste, cu gratare mai putin grase si fara merdenele, cu mai putini cartofi… Si cu putina atentie.

De ce nu mai tinem pentru moment Atkins? De ce am terminat acum?

Pentru ca inca de la inceput amandoi ne-am pus un target. 10 kg. Acum o saptamana eu reusisem sa trec putin peste 9kg, iar I se apropia de 9, depasise 8. Insa am cedat amandoi destul de mult. Nu am depasit cantitatea de net carbs zilnica, dar am mers la capacitatea maxima. Si atunci nu am mai slabit.

Asa ca am decis sa ne oprim acum si poate mai apelam din cand in cand la aceasta dieta. Pentru ca in continuare consider ca e un lucru bun. Cel putin pentru noi este si a fost.

Ce vreau sa spun. Am tot zis ca barbatii pot slabi pana la 20 kg si fetele pana la 17. De ce noi doar 9 si 8?

Pentru ca:

- nu am vrut asa de mult, asa ca ne-am permis mici scapari

- din cand in cand am facut si greseli mai mari, depasind limitele.

- daca slabeam mult mai mult (dublu), am fi ajuns schelete ambulante ambii. :)

Insa pentru cei care au de unde sa dea acele kg si isi doresc, sa stiti ca se poate. Nu e chiar asa de greu. Trebuie doar sa va urmati scopul. Sa va vizualizati la final, fericiti ca ati slabit. Si daca va tineti strict de reguli, cu foarte mici scapari, atunci veti ajunge la greutatea dorita fara probleme!

Revenind la titlu, stiu ca e un sfarsit dar si o continuare pentru noi. Si un inceput pentru multi dintre voi (dar despre asta in alt post). Eu va urez succes si va asigur ca suntem dovada vie ca se poate :)

 

si alte sfaturi

De cand am inceput cura am mai aflat cate ceva, lucruri pe care la inceput nu le gandeam…

- stiu ca am mai zis-o, dar e foarte important: cat tineti cura, luati vitaminte! Si Calciu (cu vitamina D2)
– incercati sa dormiti un pic mai mult (cu o ora decat de obicei cat tineti cura, macar cat sunteti la inceput)
– ignorati-i pe cei care “va pun bete in roate”

Si acum sfaturi primite de la Lora si Raluca, cititoare ale site-ului, care ne-au impartasit din experienta lor:

- sa nu se uite a se bea cel putin 2 l de apa pe zi ca te ajuta sa nu te deshidratezi si activeaza peristaltismul intestinal, mai ales daca bei un pahar pe stomacul gol, mai recisoara, dimineata inainte de micul dejun. Mai pe romaneste te ajuta sa nu te constipi! Excesul de apa nu e bun ca poate duce la pierderea de minerale din organism.

- nici un fel de carne sau peste nu contine carbohidrati (absolut deloc)

- mezelurile contin intr-adevar zaharuri sau amidon, dar in cantitati neglijabile (puteti manca linistiti orice mezel romanesc, nu veti stopa procesul de slabire din asta)

- este indicat sa nu consumam la aceeasi masa si carne si branza; se pare ca asta face mai eficient regimul (n.m. la asta chiar nu m-am gandit si de obicei numai asa le combinam…)

- (IMPORTANT!) daca faza de inductie este atinsa, va veti da seama pentru ca veti avea in gura un gust ciudat si urina, sau chiar transpiratia vor capata un miros mai persistent ( datorita eliminarii corpilor cetonici) => daca nu ati dobandit ciudatul gust in gura, inseamna ca ati gresit undeva si scopul inductiei nu a fost atins

- ca si carbohidrati admisi, evitati legumele colorate si consumati cu prioritate legume verzi (ele contin fibre, considerate carbohidrati buni, si nu veti da gres cu ele niciodata)

a mai trecut o saptamana

Si ne bucuram de asta. Mai ales ca in etapa a doua am inceput sa adaugam salata, varza si ardeii. Si din cand in cand rosia. Si cateva alune prajite la 2 zile. Si niste zmeura congelata tot din cand in cand.

Am continuat amandoi sa slabim. Eu am reusit sa ajung la -6 kg fata de momentul in care am inceput dieta. Ceea ce-i bine. 3 saptamani, 6 kg, asta inseamna 2kg pe saptamana. Tinand cont ca mai tinem cura inca 4 saptamani si un pic, ar insemna teoretic inca maxim 8kg. Insa nu se va intampla asta, pentru ca in etapele 3 si 4 slabesti mai putin. Iar eu, daca ajung la greutatea dorita (inca vreo 5kg), ma opresc orice ar fi.

In ultima saptamana, in afara de retetele anterioare nu am mancat decat combinatii ale lor. Pentru dimineata a ramas oul, cu niste salam si cascaval, asa cum oricum mancam inainte de inceperea dietei, numai ca atunci mancam si paine. La pranz ori o salata, ori niste carne cu varza calita, ori…Variante sunt.

Sper totusi pana la sfarsitul curei de slabire sa adaug mai multe retete. Oricum pastrez blogul activ si dupa terminarea curei, deci veti gasi mereu retete speciale pentru dieta. Si informatii despre evolutia “post dieta de slabire Atkins” :)

Concluzia? Totul merge bine. Pana acum nu regretam deloc dieta :)

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail

dupa 11 zile de site

am realizat ca exista multa lume care vrea sa afle informatii despre aceasta dieta, despre cum sa slabeasca usor pana in 20 de kg in 2 luni.

De cand a fost introdus in trafic.ro, site-ul a inregistrat 406 vizitatori si a ajuns pe prima pagina in Google la cautarea dupa “dieta atkins”, in conditiile in care nu a fost promovat pe bloguri.

Un minus pe care il are site-ul este ca lumea nu comenteaza. In acest moment sunt 12 comentarii la 37 de posturi. Daca stau totusi sa ma gandesc, nu e un domeniu in care lumea e tentata sa comenteze, ci doar sa foloseasca informatia.

Daca aveti vreo idee de ce sa modific pe site, ce informatii v-ar interesa, ce sa adaug, ce sa schimb, nu ezitati sa-mi spuneti!

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail

Am gresit, sa nu faceti ca mine

Pentru ca m-am bazat doar pe 2 pareri la inceput si pentru ca nu mi-am luat suficient timp sa caut pe Internet, am facut o mica greseala, pe care insa o voi corecta incepand de azi.

Alimentele prezentate in primele posturi pentru Etapa 1, Etapa 2, Etapa 3 si Etapa 4 sunt doar cele pe care avem voie sa le mancam fara nici o limita!

Asa cum spuneam in descrierea etapelor, avem voie o anumita cantitate de carbohidrati zilnic! Si uneori chiar e recomandat, pentru a nu manca doar proteine.

Pe noi ne-a ajutat sa slabim mult, dar nu trebuie sa faceti si voi aceeasi greseala, de a nu manca si carbohidrati.

Asa ca tineti cont si de alimentele pe care le puteti manca in anumite limite in cadrul fiecarei etape. Avem astfel alimente pentru etapa 1 (tinand cont de atentionare legata de calcul) si alimente pentru etapa 2

Ca o concluzie, ce am vrut sa zic este: NU trebuie mancate doar proteine, acelea pot fi mancare in orice cantitate; puteti si chiar e bine sa mancati si carbohidrati, dar in limitele specificate.

Daca ti-a placut acest articol poti sa te abonezi sa citesti urmatoarele articole printr-un RSS reader sau sa le primesti prin e-mail