Se va mai scoate o licenta 3G?

comunicat Ancom, vechiul ANRC:

”Penetrarea broadband in Romania este la jumatatea ratei medii de penetrare din Uniunea Europeana. In secolul vitezei si al informatiei, o conexiune la Internet de viteza mare si la costuri rezonabile nu trebuie sa fie un lux, ci o necesitate de interes public. De aceea, principala prioritate a mandatului meu este cresterea penetrarii broadband in Romania”, a declarat astazi Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul ANCOM.

Presedintele ANCOM a subliniat faptul ca intentioneaza sa continue multe dintre proiectele aflate in derulare si ca va face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea institutiei si echilibrul intre interesele utilizatorilor si cele ale furnizorilor din piata de comunicatii.

Pentru indeplinirea principalului obiectiv al mandatului sau, si anume cresterea numarului de conexiuni la internet in banda larga, presedintele ANCOM isi propune relansarea in cel mai scurt timp a licitatiei pentru licentele BWA si finalizarea deciziei privind furnizarea serviciilor 3G in banda de 900-1800MHz. De asemenea, va fi evaluata si posibilitatea de a stimula operatorii sa extinda aria de furnizare a serviciilor 3G in cadrul licentelor existente si reorganizarea impreuna cu acestia a benzii 3G in scopul crearii conditiilor pentru acordarea a cel putin unei noi licente, cu compensarile financiare corespunzatoare.

Un alt obiectiv il constituie stimularea concurentei pe pietele de comunicatii, prin orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu operatorii mobili si demararea procedurii de orientare pe costuri a tarifelor percepute de Societatea Nationala de Radiocomunicatii SRR si SRTV pentru a le transmite programele. Totodata, Autoritatea va continua revizuirea pietelor de comunicatii si va interveni acolo unde vor fi identificate probleme legate de concurenta.

Maximizarea beneficiilor utilizatorilor si capacitarea lor pentru a profita din plin de piata concurentiala reprezinta un alt obiectiv al ANCOM atat pentru anul 2009, cat si pe termen mai lung. Eficientizarea informarii utilizatorilor, realizarea comparatorului de tarife si implementarea unei noi strategii in domeniul serviciului universal sunt cateva dintre proiectele pe care Autoritatea isi propune sa le dezvolte in acest an.

„Trecerea la televiziunea digitala reprezinta o obligatie, dar si o oportunitate pentru Romania. Daca nu vor fi impuse obligatii clare de dezvoltare, exista riscul ca radiodifuzorii sa nu foloseasca spectrul, sa ramana la transmisia prin cablu si DTH, privand utilizatorii romani de emisia digitala, net superioara calitativ, dar si de posibilitatea de a receptiona anumite programe direct din eter, gratuit. De aceea unul dintre obiectivele Autoritatii este si acela de a se implica in buna gestionare a acestui proces de tranzitie,” a mai aratat Marinescu.

Tot astazi presedintele ANCOM a anuntat ca noul domeniu de internet al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii este ancom.org.ro.

Adresa site-ului web, precum si adresele de e-mail ale ANCOM au fost modificate in mod corespunzator. Astfel, noua adresa a site-ului este www.ancom.org.ro, iar adresele de e-mail au forma prenume.nume@ancom.org.ro.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*