Telefonul mobil, cel mai popular mijloc de comunicare cu cei plecati din tara

Newsletter GfK

Ultimul studiu GfK Omnibus arată că peste 45% dintre români au rude, prieteni apropiaţi sau cunoştinţe plecate în străinătate pe perioade îndelungate. Dintre aceştia, jumătate ţin săptămânal legătura cu persoanele plecate din ţară, 12% menţin contactul o dată la două săptămâni, 21% o dată pe lună, 16% mai rar de o dată pe lună si numai 2% declară ca nu mai ţin deloc legatura cu persoanele plecate în străinătate.

Mai mult de jumătate dintre locuitorii din Banat-Crişana-Maramureş, Dobrogea şi Ardeal şi preponderent românii care locuiesc  în zona rurală şi oraşele mici au cunoştinţe în afara ţării. Proporţia acestora scade pe măsură ce creşte numărul de locuitori ai aşezării de rezidenţă – astfel că în Bucureşti întâlnim doar un sfert din populaţie care să aibă cunostinţe plecate în străinătate.

Tinerii sub 24 de ani ţin legătura mai des cu cei plecaţi, unul din cinci vorbind cu aceştia zilnic. Frecvenţa de comunicare este asemănătoare însă  între mediul urban şi cel rural, precum şi între bărbaţi şi femei.

Doar 5% dintre români obişnuiesc să telefoneze ei înşişi persoanele cunoscute aflate în străinătate. În schimb, 45% contactează şi sunt contactaţi în egală măsură, iar 50% sunt de obicei contactaţi de cei plecaţi. În general, cei care aşteaptă să fie sunaţi sunt locuitorii din mediul rural, oameni care provin din gospodării cu venituri mici sau oameni în vârstă, în special trecuţi de 60 de ani. Cei ce menţin dialogul sunt mai tineri, aparţinând mai ales grupei de vârsta 25-39 de ani – mai mult de jumătate dintre ei telefonează şi li se telefonează în aceeaşi măsură.

Telefonul mobil este cel mai popular mod de a ţine legătura cu cei dragi – 81% dintre respondenţi sună sau sunt sunaţi pe mobil. Urmează, aproape la egalitate, programele gratuite de telefonie prin Internet (39%), telefonul fix (38%), iar 28% comunică prin mesageria instantanee. Cele mai puţin folosite moduri de comunicare sunt scrisorile (9%), cartelele cu credit (7%) şi programele plătite de telefonie prin Internet (3%).

Telefonul mobil este folosit mai mult în mediul rural (86%) decât în urban (77%) pentru a ţine legatura cu cei plecaţi în străinătate, iar vârsta celor care îl folosesc este în general sub 60 de ani. Ardelenii vorbesc cel mai rar pe mobil – 39% vorbesc cu cei plecaţi o dată pe lună sau mai rar.

Telefonul fix este folosit cel mai puţin în Muntenia (24%). Jumătate dintre amatorii telefoniei fixe vorbesc cu cei plecaţi în afară o dată sau de mai multe ori pe săptămână.  În ceea ce priveşte celelalte mijloace importante de a ţine legătura cu apropiaţii aflaţi în străinătate:

  • 76% dintre persoanele care se folosesc de  telefonul mobil vorbesc frecvent cu cei plecaţi (cel puţin o dată pe săptămână)
  • tot 76% dintre persoanele  care utilizează e-mailuri/ mesagerie instantanee în acest scop vorbesc frecvent cu cei din străinătate (cel puţin o dată pe săptămână)
  • 84% dintre persoanele care sună pe Internet prin intermediul unor programe gratuite vorbesc frecvent cu cei plecaţi (cel puţin o dată pe săptămână)

Informaţiile provin din studiul GfK Omnibus, realizat în luna august 2010 pe un eşantion de 1080 de respondenţi din mediul urban şi rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste.

This entry was posted in Cercetari and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*