Tarife de interconectare scazute pentru Cosmote, Telemobil şi RDS&RCS

Comunicat ANCOM

Începând cu data de 1 iulie 2010 intră în vigoare noile tarife medii pentru serviciile de interconectare cu reţeaua proprie stabilite de ANCOM în cazul operatorilor Cosmote, Telemobil şi RDS&RCS, această scădere reprezentând ultima treaptă de ajustare a tarifelor pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor la puncte mobile stabilite la începutul anului 2009, prin deciziile de desemnare a acestor operatori drept furnizori cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propria reţea publică de telefonie.

Potrivit Deciziilor ANCOM, de la data de 1 iulie tariful mediul aplicat de Cosmote şi Telemobil pentru serviciile de interconectare în vederea terminării la puncte mobile a apelurilor va scădea până la valoarea de 5,03 eurocenţi /minut, faţă de 5,67 eurocenţi /minut în prezent. De asemenea, tot de la 1 iulie, operatorul RDS&RCS va scădea tariful mediul aplicat în prezent pentru servicii de interconectare de la 6,4 eurocenţi /minut până la 5,67 eurocenţi /minut. Operatorii Orange şi Vodafone vor aplica în continuare un tarif mediu care să nu depăşească 5,03 eurocenţi / minut pentru aceste servicii. Tarifele menţionate nu includ TVA.

Reglementările adoptate de Autoritate pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile au ca scop promovarea concurenţei şi protejarea intereselor utilizatorului final, care va beneficia de tarife din ce în ce mai avantajoase pentru convorbirile în reţelele mobile. Sperăm ca aplicarea noilor tarife de interconectare pentru operatorii Cosmote, Telemobil şi RDS & RCS, începând cu 1 iulie, să se reflecte în costuri şi mai mici pentru convorbirile utilizatorilor finali”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Tarifele de interconectare pentru terminarea apelurilor la puncte mobile au fost determinate pe baza rezultatelor unui model de calculaţie a costurilor dezvoltat de Autoritate în 2006 şi au scăzut gradual, potrivit pantei de ajustare stabilite de ANCOM. Această pantă de ajustare a tarifelor, a cărei ultimă etapă începe la 1 iulie 2010, va fi urmată de dezvoltarea, până la sfârşitul anului 2011, a unui model de calculație a costurilor pe baza căruia vor fi stabilite tarife de interconectare pentru toți operatorii de reţele de telefonie mobilă. Modelul va fi elaborat de ANCOM conform unei metodologii şi unui set de principii de calculare şi alocare a costurilor armonizate la nivel european. La data de 1 ianuarie 2010, media europeană a tarifelor pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile se situa la valoarea de 6,3 eurocenţi/minut.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro.

This entry was posted in Reglementari and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*