Operatorii accepta benevol deblocarea terminalelor codate in retea

Comunicat ANC

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii a stabilit, in cadrul unei intalniri cu industria de comunicatii electronice, ca deblocarea terminalelor captive („codate”) in retelele de telefonie mobila sa se faca dupa un cod de bune practici elaborat de catre specialistii ANC impreuna cu reprezentantii tuturor operatorilor de telefonie mobila.

“In maxim trei saptamani vom avea un cod de bune practici pentru deblocarea terminalelor, care va fi aplicat de toti operatorii de telefonie mobila. Codul va prelua majoritatea prevederilor prevazute in reglementarea propusa de ANC, permitand in acelasi timp dezvoltarea unor proceduri proprii pentru fiecare operator”, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Patru dintre operatorii de telefonie mobila (Cosmote, Orange, Vodafone si Zapp) si-au exprimat acceptul de a adera la acest cod de bune practici si de a participa la elaborarea sa, pornind de la proiectul de decizie propus de ANC. Astfel, orice terminal achizitionat impreuna cu serviciile de comunicatii si codat pentru a functiona numai in reteaua unui anumit furnizor va fi deblocat gratuit de catre acest furnizor, la cererea utilizatorului. Deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat.

Daca utilizatorul cere deblocarea inainte de incetarea contractului, furnizorul va realiza deblocarea, dar numai dupa ce utilizatorul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract (achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere).

Deblocarea terminalelor a caror valoare nu a fost subventionata si care au fost achizitionate de catre utilizatorii finali inainte de adoptarea codului de bune practici, este posibila si se realizeaza in mod gratuit, la solicitarea utilizatorului final.

Furnizorul va avea totodata obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul, in categoria costurilor intrand atat cheltuielile legate de deblocarea terminalelor, cat si sumele suportate de furnizor pentru subventionarea terminalului blocat.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*