Despre Nokia in Romania

Post gazduit si pe Blogul lui Ionut Pepenar

Am incercat sa stau cat mai departe de acest subiect, dar nu mai pot, sunt “sufocat” de informatia asta din toate partile. Ma distreaza ca uneori am senzatia ca lumea nu stie cu ce ma ocup si imi “arunca bomba”: stii ca Nokia vine in Romania? sa vezi ce o sa fie de acum incolo!

Sa va mai zic ca doamna care se ocupa de curatenie a fost foarte incantata sa ma anunte ca a vazut pe TVR2 ca norvegienii de la Nokia au venit in Romania? Da? Super!

Ce inseamna ca a venit Nokia in Romania?

Bbeneficiaza de facilitati din partea statului Roman, o gramada, daca e sa ne luam dupa zvonuri. De ce dupa zvonuri? Pentru ca, desi nu e legal, contractul cu Nokia nu e public. Stati linistiti, nu e singurul…
Cam ce spun zvonurile?
– zeci de hectare de teren la 18 km de Cluj, in conditii mai mult decat avantajoase
– autostrada pana la fabrica, de construirea careia se ocupa statul
– infrastructura (gaze, apa) – tot staul (doar nu credeati ca acolo aveau asa ceva)
– aeroportul din Cluj va fi extins, tot pe banii statului, clauza de care s-a aflat abia zilele acestea

Total= multi bani ai statului. Ai nostri?

“Pai si ce, vrei sa zici ca nu o sa avem avantaje?”, as putea fi intrebat. Ba da, depinde ce inseamna “avem”

Pentru cei care au stiut din timp, inca de la negociere, de cerinta sa se mareasca aeroportul, si au stiut sa-si faca firme de consultanta, “avem avantaje” suna bine.

Pentru cei care au avut cunostiintele si parghiile care trebuie inca de la inceput si si-au cladit afaceri in zona, “avem avantaje” suna iar bine.

Pentru cei care vor lucra insa acolo, “avem avantaje” suna binisor. De ce?

Daca sunt “specialisti”, vor castiga bine. Insa in nici un caz ca la nemti. Cine se asteapta sa aiba salariile de acolo, greseste. Oare de ce sa fi plecat Nokia din Germania? Era aerul prea curat? Sau ce?

Muncitorii “de rand”, insa, vor avea un salariu de maxim 8 milioane. Ce? 5-800 de euro? Sa fim seriosi, acei bani sunt pentru alte tari. Nu pentru noi.

Daca facem o medie, sa zicem ca binisor.

Ca tot ziceam de ei, acum vreo 2 zile deja erau 200 de angajati, se pare, iar saptamanal se intervieveaza 50-100 de persoane pentru fabrica de la Jucu. Oare cati se angajeaza din ei? Si oare pentru cate saptamani or face angajarile?

Emil Boc zice ca investitia companiei Nokia la Cluj va duce, pe termen mediu, la crearea a nu mai putin de 15.000 de locuri de munca. Bun. In continuare vad rationamentul de mai sus ca fiind valabil: cei mai multi vor avea un salariu de maxim 8 milioane.

Vor mai castiga si cei care vor face afaceri cu terenuri si case. Dar trebuie sa se gandeasca la faptul ca, asa cum au plecat din Germania, o sa plece din Romania. Iar zona o sa pateasca ce a patit si Campulung-ul. Daca nu stiti, mergeti prin Arges sa va convingeti.

M-am lungit, nu am vrut sa scriu asa de mult. Voiam sa reamintesc acea zicala, “adevarul e la mijloc”.

Nu cred ca e chiar un mare lucru aceasta mutare pentru Romania in general. Poate doar o sa mai apara mai des numele in presa internationala cand se va vorbi de Fabrica Nokia din Romania.

Dupa cum spuneam, la salarii mici, impozitele catre stat vor fi destul de mici. Poate vor reusi astfel sa acopere “gaurile” provocate de facilitatile oferite Nokia si investitiile facute de stat pentru ei. Profitul va pleca afara, deci…

Nu cred nici ca pretul modelelor Nokia va scadea in Romania, pentru ca ei au venit aici pentru a putea face Profit. Nu cred ca se vor dezvolta foarte multe afaceri pe spatele Nokia. Se vor face cateva mari, dar ale celor care “au stiut”. Si care probabil isi vor face companii off-shore.

Sau poate e doar o teorie a conspiratiei. Poate gresesc.

Insa ideea e: nu va aprindeti prea tare! Nu e chiar asa de mare mandria!

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to "Despre Nokia in Romania"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*