conceptii false despre dieta atkins

Conceptie gresita: DietaAtkins poate fi folosita ca o dieta “de avarie” sau pe termen scurt.
Realitatea: Daca faceti Inductia timp de doua saptamani pentru a slabi 5 kg si apoi va intoarceti la vechiul mod de a manca, va fi exact ca o “dieta de avarie”. Dar asta va avea repercursiuni in viitor, pentru ca trebuie urmatoare toate etapele si apoi trecut in mententanta, altfel organismul o ia razna.

Conceptie gresita: Poti pierde in greutate cu dieta Atkins si apoi sa te intorci la vechiul mod de a manca si sa ramai la noua greutate.
Realitatea: Daca faci acest lucru vei pati ca la orice alta dieta, vei neglija sa-ti schimbi obiceiurile alimentare si atunci vei recastiga in greutate.

Conceptie gresita: Poti manca orice mancare, atata timp cand nu depaseste 20 de grame pe zi.
Realitatea: Daca mananci “junk food” sau alte alimente care au un deficit de carbohidrati in loc de legume, veti pierde din beneficiile descrise in dieta si cu siguranta nu va avea un effect pozitiv asupra sanatatii in viitor

Conceptie gresita: Poti folosi dieta Atkins ca sa scazi din greutate, dar nu e obligatoriu sa faci si gimnastica decat daca ai probleme de sanatate.
Realitatea: Daca nu faci exercitii regulat s-ar putea sa slabesti, dar vei pierde beneficiile asupra sanatatii pe care ti le ofera exercitiile de gimnastica. Practic ar trebui sa faci gimnastica si fara sa fii la dieta, toata lumea ar trebui sa faca miscare si exercitii.

Conceptie gresita: Poti continua cu prima etapa, Inductia, pana reusesti sa scapi de toata greutatea dorita.
Realitatea: Vei pierde in greutate mai rapid daca vei continua doar cu faza intai, cea de Inductie, darn u vei invata cum sa-ti pastrezi greutatea in viitor daca nu treci prin toate cele 4 etape ale dietei Atkins.

Conceptie gresita: Poti reveni oricand la mancarea favorite dinainte de cura odata ce ai slabit.
Realitatea: Problema cu greutatea in plus e foarte posibil sa fie generate chiar de aceasta mancare favorite! Daca nu reusesti sa inveti cum sa-ti controlezi “naravarurile” esti sortit sa te ingrasi din nou si sa ajungi in aceeasi situatie ca inainte.

Conceptie gresita: Poti manca alimente din etapa intai, cea de Inductie, in timpul saptamana si sa “te destrabalezi: la sfarsitul saptamanii si tot poti slabi sau mentine greutatea
Realitatea: Cand tii dieta Atkins (Inductia) in timpul saptamanii si apoi trisezi in weekend, in scurt timp nu mai arzi grasimile. In cel mai bun caz vei fi in pozitia de a arde grasimile doar 3 zile in fiecare saptamana. In plus este posibil sa stimulate in exces insulina, crescand factorii de risc metabolic care stau la baza problemei de greutate. Aminteste-ti ca, atunci cand arzi grasimea si grasimea alimentara este arsa. Cu toate acestea, daca amesteci carbohidrati cu mancaruri cu un grad ridicat de grasime iti poti creste riscurile cardiovasculare.

Traducere si adaptare dupa articolul The Wrong Way to Do Atkins al lui Robert C. Atkins, MD

17 thoughts on “conceptii false despre dieta atkins

  1. IUA 1

    *
    MICUL DEJUN: Cereale integrale cu lapte, 2 oua fierte (1)
    GUSTARE: ¼ ceasca salata ricotta (2), 1 lujer de telina (1)
    PRANZ: Salata de somon: 225 g somon amestecat cu 2 linguri de maioneza, 1 lingura de patrunjel, ½ ceasca de felii de castravete (1), 2 cesti de frunze mixte de salata(2).
    Acoperiti salata cu 4 bete de asparagus (2) si 2 linguri de sos vinaigrette (2)
    CINA: 225 g piept de pui la gratar, ½ ceasca de broccoli fript in tigaie (1), 1 ceasca laptuci, 57 g de parmezan (2), cinci masline (1), sos Caesar (1)
    GUSTARE: ½ ceasca jeleu fara zahar (1), 2 linguri de frisca (½)
    TOTAL: 20 ½ g

    ZIUA 2

    *
    MICUL DEJUN: Omleta florentina: 2 oua (1), 56 g branza cheddar rasa (2), 1 ceasca de spanac tocat (1), 3 felii de sunca (1)
    GUSTARE: ½ avocado (2)
    PRANZ: Salata de pui: 225 g carne de pui amestecata cu ½ ceasca de felii de castravete (1), ½ ceasca de rosii cherry (2), marar, 2 linguri de maioneza, 2 cesti de frunze mixte de salata (2), sos vinaigrette (2)
    CINA: 1 ceasca de supa clara (1), crevete sote: 225 g crevete, sotate in unt, usturoi (1), patrunjel maruntit, 2 cesti de laptuci (2), 5 masline negre (1), dressing Ranch cu smantana (tip de dressing ce contine unt sau smantana, maioneza, ceapa verde tocata marunt, pudra de usturoi si alte condimente – un tip de dressing popular in SUA) (2)
    GUSTARE: 28 g branza edam (branza olandeza) (1)
    TOTAL: 22 g

    ZIUA 3

    * MICUL DEJUN: 1 felie de paine prajita de secara (3), 2 felii de somon afumat, 2 linguri de crema de branza grasa (1)
    GUSTARE: 1 ou fiert (0,5)
    PRANZ: 1 ceasca de supa de pui, salata Chef: cate 2 felii de sunca, curcan, gratar de vita, 1 ou fiert taiat in bucati (1), 28 g branza albastra, 2 felii de sunca taiata bucatele peste trei cesti de salata mixta (3), sos vinaigrette (2)
    CINA: 225 g gratar de vita cu ½ ceasca de courgette (varietate de dovleac cu fructele comestibile, lunguiete, aproape cilindrice) si ciuperci, sotate (2,5), 1 ceasca de ruccola (1), ½ ceasca de felii de castravete (1), dressing Ranch (1)
    GUSTARE: Ciocolata fierbinte: ½ ceasca lapte simplu de soia, 1 lingura de cacao, 1 lingurita de indulcitor artificial (Splenda) (3)
    TOTAL: 19 g

    ZIUA 4

    * MICUL DEJUN: 2 oua omleta (1), 1 felie de paine prajita din secara (3), 2 feliute de sunca
    GUSTARE: Un lujer de telina umplut cu 2 linguri de branza grasa (3)
    PRANZ: 225 g burger de curcan cu o 1 lingura de ketchup (1), 2 cesti de salata verde (2), 28 g branza feta taiata bucati si sos vinaigrette (2)
    CINA: 225 g gratar de ton, ½ ceasca de miez de anghinare fiert (2), 2 cesti de frunze mixte de salata cu sos vinaigrette (4)
    GUSTARE: Atkins Advantage Chocolate Peanut Butter Bar (2)
    TOTAL: 20 g

    ZIUA 5

    * MICUL DEJUN: Curcan condimentat si omleta: 85 g carne tocata de curcan cu 2 oua omleta (2). Asezonati cu sare, bucatele de ardei gras si ardei iute.
    GUSTARE: 28 g branza elvetiana (1)
    PRANZ: Supa de pui: 225 g carne de pui taiata bucatele, amestecata cu ½ ceasca de ciuperci (1 ½) intr-o ceasca de supa de pui (1), 2 cesti de andive (1), 5 masline (1), sos vinaigrette (2)
    CINA: 225 g gratar de muschi file, 3 cesti de laptuci (3), 28 g branza albastra faramata (1), 2 linguri de rosii uscate la soare (2), sos vinaigrette (2)
    GUSTARE: 1 lujer de telina, 2 linguri de unt de soia (2)
    TOTAL: 19.5 g

    ZIUA 6

    * MICUL DEJUN: Atkins Advantage Peanut Granola Bar (3), 1 ou fiert (½)
    GUSTARE: 28 g branza cheddar (1)
    PRANZ: Salata Cobb: 170 g gratar de pui, 1 felie de sunca taiata bucati, ½ avocado (2) si 28 g branza albastra, faramata (1), peste 3 cesti de frunze mixte de salata (3) cu sos vinaigrette (2)
    CINA: Sote de vita: 225 g carne de vita tocata sotata cu 5 masline negre taiate, ¼ de ceasca de sos de rosii (3) si 1 ceasca de spanac tocat (1); piure de conopida: 1 ceasca de conopida fiarta (2) pasata cu 1 lingura de unt si 2 linguri de smantana (0,5)
    GUSTARE: 5 masline negre (1)
    TOTAL: 20 g

    ZIUA 7

    * MICUL DEJUN: 2 oua ochiuri (1), 1 ceasca de ciuperci si rosii sote (2,5)
    GUSTARE: ½ avocado (2)
    PRANZ: Burger cu branza albastra: 225 g hamburger in care intindeti 28 g branza albastra (1), ½ ceasca rosii cherry tocate (2); 2 cesti de frunze mixte de salata cu dressing ranch (2)
    CINA: Parmigiana de pui: 225 g piept de pui acoperit cu o ceasca de sos de rosii (3) si 28 g branza mozzarella proaspata (1), ½ ceasca de vinete la gratar (2), 1 ceasca de frunze de salata (1) cu sos vinaigrette (1)
    GUSTARE: 1 ou fiert (1)
    TOTAL: 19,5 g

    SUGESTIE DE MENIU PENTRU A DOUA SAPTAMANA

    ZIUA 1

    * MICUL DEJUN: pudding de nuci: 1 lingura de unt de soia (1); amestecat cu 1 ceasca de lapte natural de soia (3), 2 cupe de shake de vanilie cu proteine din zer (2), 4 cuburi de gheata
    GUSTARE: 1 ou fiert (0,5)
    PRANZ: 4 felii de pastrama de vita, 2 felii de branza elvetiana (2), ½ ceasca de varza murata (2) servita peste 2 cesti de spanac, fiert (1) cu sos vinaigrette cu mustar (2)
    CINA: 225 g gratar de somon stropit cu o lingura de sos de soia (1) servit cu frunze mixte de salata (2) si jumatate de ceasca de castraveti (1) presarate cu 1 lingura de ulei de arahide si 1 lingura de otet de orez (2)
    GUSTARE: 5 masline negre (1)
    TOTAL: 20,5 g

    ZIUA 2

    * MICUL DEJUN: 1 ou ochi moale (½) pe 1 felie de paine prajita de multicereale cu continut redus de carbohidrati (3), 28 g branza, amestecata cu ½ ceasca rosii cherry (2)
    GUSTARE: 1 Atkins Advantage Morning Start Bar (2)
    PRANZ: 1 ceasca de supa clara de legume; 2 cesti spanac crud (1), 225 g gratar de curcan, 1 feliuta de sunca, maruntita, dressing de branza albastra (2)
    CINA: 225 g pulpa de miel, la gratar, 1 ceasca de conopida fiarta (2); 1 ceasca de salata mixta, dressing ranch (1); ½ avocado (2)
    GUSTARE: Cocktail de crevete: 6 crevete fierte cu sos de cocktail (3)
    TOTAL: 18,5g

    ZIUA 3

    * MICUL DEJUN: 2 oua omleta (1), 28 g branza cheddar (1), 1 lingura de salsa si una de smantana (2)
    GUSTARE: Atkins Advantage Ready-to-Drink French Vanilla Shake (2)
    MICUL DEJUN: 1 ceasca de supa clara de pui; 225 g piept de pui la gratar cu sos pesto (¼ ceasca busuioc proaspat cu 2 linguri de ulei de masline, 28 g parmezan ras) (1), 1 ceasca de laptuci (1), sos vinaigrette (1)
    CINA: Fajita de peste: 225 g cod fript in tigaie si 1 felie branza cheddar infasurate intr-o tortilla cu continut redus de carbohidrati (3), 2 cesti de frunze mixte de salata (2) cu ½ ceasca ciuperci albe, taiate bucati (1), si sos vinaigrette (2)
    GUSTARE: ½ avocado (2)
    TOTAL: 19 g

    ZIUA 4

    * MICUL DEJUN: 1 ou fiert (½), 1 Atkins Advantage Morning Bar (2)
    GUSTARE: 1 lujer de telina, inmuiat in sos picant (2)
    PRANZ: Supa de broccoli: ½ ceasca de broccoli, preparat piure cu ¼ ceasca de lichid si cu ¼ ceasca de smantana degresata (3); ½ avocado (2) cu 225 g crab/ton cu maioneza, 2 cesti de spanac (2), sos vinaigrette (2)
    CINA: 225 g costita fripta, ½ ceasca de fasole verde cu unt si menta tocata (3), 1 ceasca frunze mixte de salata (1), sos vinaigrette (1)
    GUSTARE: 1/2 ceasca felii de castraveti (1), 28 g somon afumat, 1 lingura branza grasa (1)
    TOTAL: 20,5 g

    ZIUA 5

    * MICUL DEJUN: Atkins Advantage French Vanilla Ready-to-Drink Shake (2), 2 oua fierte (1)
    GUSTARE: 28 g boabe de soia (1)
    PRANZ: 1 ceasca de supa clara de pui, sandvici cu jambon: 1 felie de paine de secara cu continut redus de carbohidrati (3), 2 felii groase de jambon, 2 felii de branza americana (2) cu maioneza si mustar, ½ ceasca de felii de castravete (1) servite peste ½ ceasca de andive (1), cu 1 lingura de sos vinaigrette (1)
    CINA: 2 pulpe de vitel la gratar asezonate cu unt care a fost amestecat cu salvie tocata, ½ ceasca de courgette sotat (3), 2 cesti cu frunze mixte de salata (3), stropite cu sos vinaigrette (2)
    GUSTARE: 28 g branza (1)
    TOTAL: 21 g

    ZIUA 6

    * MICUL DEJUN: Omleta greceasca: ½ ceasca de spanac (1), 56 g branza feta (2), 2 oua (1), 1 rosie mica, taiata felii (1)
    GUSTARE: Atkins Advantage Fudge Brownie Bar (2)
    PRANZ: 1 ceasca de supa clara de vita (1), 225 g carne de pui amestecata cu 2 cesti de laptuci, ½ ceasca mazare (3), stropite cu ulei de susan (1), 1 felie de paine de secara cu continut redus de carbohidrati (3)
    CINA: 225 g halibut fript in tigaie (peste de tipul Hipoglossus), ½ ceasca fasole verde pastai fiarta (3), 1 ceasca frunze mixte de salata (1) cu sos vinaigrette (1)
    GUSTARE: 5 masline negre (1)
    TOTAL: 21 g

    ZIUA 7

    * MICUL DEJUN: Atkins Advantage Peanut Butter Granola Bar (3), 1 ou fiert (½)
    GUSTARE: ½ ceasca de rosii cherry (2) si 28 g branza mozzarella, taiata felii (1), stropite cu ulei de masline (1)
    PRANZ: 225 g crevete gatite, amestecate cu maioneza si frunze de patrunjel tocate (3), 1 felie de paine de secara cu continut redus de carbohidrati (3)
    CINA: 225 g file de porc asezonate cu rozmarin, sare si piper (1), 1 ceasca de frunze mixte de salata (1) cu dressing ranch (1)
    GUSTARE: Ciocolata fierbinte: ½ ceasca lapte simplu de soia cu 1 lingura pudra de cacao si 1 lingurita de indulcitor artificial (Splenda), incalzite (3)
    TOTAL: 19,5 g

  2. Cori, pot folosi comentariul tau ca posturi de sine statatoare? Te deranjeaza?

    Le-ai testat tu? Daca da, cum a fost? Daca nu, ne poti da sursa?

  3. Buna!
    Ma numesc Diana si am inceput aceasta dieta in urma cu 12 zile. Am mancat doar alimente permise, fara abuzuri. Nu am mancat prajit. Am baut intre 1,5-2 l de apa zilnic si am mers de 4 ori la fitness. In schimb am slabit doar 1,5 kilograme.
    E normal? Voi cam cat ati slabit in primele doua saptamani ale etapei 1(inductia)?

  4. Buna,

    de o luna tin si eu acesta dieta sau o variatie a acestei diete, am slabit pana acum in 3 sapt. 4,5 kg. sunt foarte multumita pt ca este singura dieta care se pare ca da rezultate cel putin la mine, si am tinut diete foarte multe.
    dar am cateva nelamuriri poate ma ajuta cineva si pe mn:

    de doua zile sunt la etapa3 intrebarea mea este pot folosi in salata otet, in dieta pe care o am eu scrie ca pot manca la fructe si mere,este ok sau nu?

  5. mersi pt promptitudinea raspunsului si felicitari pentru blog este foarte interesant si ajutator mai ales retetele. Mai am o intrebare: in ultima etapa a dietei pe care o am eu scrie ca ai voie sa mananci toate legumele, deci se poate manca si cartofi (copti,fierti, etc.)? sau aici pe blog scrie toate zarzavaturile (ma gandesc la morcov etc), sau este acelasi lucru? mersi mult

  6. Buna

    Acum ca au trecut sarbatorile si am revenit la dieta vreau sa postez o dieta foarte foarte buna.
    ATENTIE ESTE PT ETAPA 2.

    TORTILLIA STIL ATKINS (pt o persoana)

    Aceasta este o reteta spaniola care se face cu rondele de cartofi, dar cum noi nu avem voie m-am gandit sa o fac cu dovlecei. Deci, avem nevoie de:
    *un dovlecel potrivit
    *50g unt
    *100g cascaval
    *2 oua
    Mod preparare:
    Se pune untul la topit intro tigaie, dovlecelul se spala, apoi se curata de coaja si se taie rondele cam 0.5 cm, si se pun la prajit in unt. Ouale se bat ca pt omleta intr-un castron mai mare, cascavalul se da prin razatoare si se pune peste ouale batute. Intoarceti de doua ori dovlecelul si cand credeti ca s-a patruns luati de pe foc, scurgeti din untul ramas apoi rasturnati dovlecelul peste ou si cascaval. Amestecati bine pana cand se acopera bn dovlecelul cu ou, apoi puneti toata compozitia in tigaie. Trebuie sa iasa in genul unei omlete.

    Iese foarte buna si cu ceapa calita si putin usturoi langa dovlecel dar asta abia in etapa 3.
    POFTA BUNA, sper sa va placa.

  7. Buna din nou,

    In primul rand ma bucur foarte mult ca ti-a placut reteta mea, am fost incantata sa o vad in prima pagina de deschidere a site-ului deci mersi. In al doilea rand vroiam sa va spun ca tocmai ce am terminat prima sapt a dietei (etapa 1, dupa cum v-am spus am inceput din nou dieta dupa sarbatori) si m-am cantarit, am slabit 2.2 kg in 7 zile. Sunt foarte multumita mai ales ca mai am 14kg de dat jos, tocmai din aceasta cauza am decis sa maresc fiecare etapa cu cate o sapt. Adica in loc de 2 sapt, tin trei. Credeti ca este ok, tin sa mentionez ca de cand tin aceasta dieta nu mi-a fost niciodata rau, asa ca trebuie sa reusesc.
    Pupici, si mai vorbim.

  8. Buna ziua,

    in faza de inductie, primele 2 saptamani, e obligatoriu sa renuntam la cafea? Undeva am citit sa inlocuim cafeaua cu cafea decofeinizata. Am voie sa pun suc de lamaie in salata? Pot folosi castraveti cruzi, in loc de castraveti murati sau in otet pentru a face o salata?
    Multumesc !!

Leave a Reply to iulia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>