Fondue de carne de vita

Iti place carnea? Am o reteta mai speciala. Sa vedem faca iti place. Ca sa fie si mai distractiv, ai putea sa faci totul pentru doi, preferabil cu “perechea”, ca sa fie mai romantic.

Poti insa incerca si in mai multi, asa ca poti dubla cantitatile de carne si legume. Tinand insa ca e vorba de ulei care fierbe, preferabil ar fi sa nu implici copii in distractie :)

Si cel mai bine ar fi sa ai si un vas de fondue (cum am primit eu unul pe care mi l-am dorit mult timp si din pacate l-am folosit foarte rar). Gasesti la Ikea si e ieftin, am vazut eu. Daca nu ai, poti folosi un ceaun din cele pentru cartofi prajiti.

Ce ai nevoie:

– cam 4-500 g de carne frageda de vita, probabil un muschi de vita
– 1 ceasca de “floricele” de broccoli
– 1 lamaie, tăiate în felii (cam cum sunt portocalele :) )
– 2 linguri de smântână
– 2 linguri de maioneză
– 1 lingura jumate de muştar Dijon
– ulei cam cat e necesar; poate fi ulei de floarea soarelui
– sare bruta

Ce si cum faci:

Pai nu o sa fie foarte greu.

Indeparteaza toata grasimea de la carne, daca e cazul si taie apoi carnea un cuburi de vreo 2-2.5cm.

Aseaza carnea, broccoli-ul si feliile de lamaie pe un platou sau o tava mai mare, acopera-le cu o folie si baga-le in frigider. Intr-un bol mic, amesteca smantana, maioneza si mustarul. La fel, acopera-le si baga-le in frigider.

Toarna ulei in vasul de fondue (sau in ceaun) cam de 5 cm inaltime (nu stiu, depinde de vas, ar putea fi cam 3-4 cani de ulei). Da drumul la sistemul de incalzire al vasului de fondue sau pune ceaunul pe un foc destul de puetrnic. Ar trebuie sa fiarba undeva la 150 de grade. Ideea e ca uleiul trebuie sa “bolboroseasca” bine cand bagi carnea.

Daca se mai duce din ulei dupa ce ati mai pus si carnea si s-a mai evaporat, nu uitati sa adaugati sa aveti intotdeauna ulei la nivelul initial. Asa, sper ca stiti ca e preferat sa folositi furculietele speciale de fondue. Daca nu, puteti incerca si cu niste furculite normale. Da’ sa nu fie cele mai bune, sa nu ma injurati. :)

Ei, aici incepe distractia: bagi o bucata de carne si una de broccoli, le tii pana vezi ca “se fac”, le scoti si le ungi cu sosul de la lamai sau/si cu sosul de mustar pe care l-ai facut mai devreme.

Atentie! Daca temperatura uleiul scade, carnea nu se mai face cum trebuie. Asa ca daca scade nu uita sa incalzesti iar pana la 150 grade. Hai ca te descurci, nu e greu…

Pofta buna!

2 thoughts on “Fondue de carne de vita

  1. Daca este reteta pentru dieta Atkins, de ce se vorbeste de vin care este o bautura alcoolica pana la urma.
    Poate nu am inteles eu bine sau vinul este permis.
    Lamuriti-ma ca vreau sa ma apuc si eu de dieta, si eventual sa ma si tin bine de ea :)

    multumesc.

  2. Ai dreptate, Ignora partea cu vin-ul :)
    Reteta e pentru dieta Atkins, dar o poti gati fara sa fii la dieta.
    O sa sterg partea cu vinul din reteta ;)

Leave a Reply to Ionut Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>